2 Ağustos 2008 Cumartesi

ÖLÜM







Ölüm Size Ne Kadar Yakın? 5 dk..10 yıl..
'Fakat kendi elleriyle önceden yaptıkları işler yüzünden ölümü hiçbir zaman temenni edemezler. Allah o zalimleri hakkıyla bilendir.'BAKARA SÛRESİ (95)




1 2 3 4....

Sizce de dakikalar günler ve yıllar çok hızlı geçip gitmiyor mu? Her sene doğum gününüzü kutlarken seviniyor musunuz yoksa 1 yaş daha geriye gittiğinizi düşünerek endişeye mi kapılıyorsunuz. Her saniye her dakika insan ömründen bir parça.. Her aldığımız nefes aslında geri sayımın bir parçası. Ölüm vaktimiz gitgide yaklaşırken biz azığımızı iyi amellerle doldurmakla mı meşguluz yoksa dünya nimetlerine ve eğlencesine daldık günümüzü gün mü ediyoruz?

Her insan ölümsüz olduğunu sanır yani sabah uyandığınızda ya da dışarıda gönlünüzce gezerken ölüm aklınızın ucundan bile geçmez. Akşam yemeğe ne yapsam? Düğünde hangi kıyafeti giysem? Falanca üniversiteyi kazanabilsem! Şuraya tatile bir gidebilsem! ve daha sonu gelmez planlar umutlar.. Ne gariptir ki fıtratımız ötürü dünyada ilelebet yaşayacağımızı sanarız. Malesef ölümü ancak bir yakınımız öldüğünde ya da mezarlığa yaptığımız seyrek ziyaretlerde hatırlarız.

Dünya hayatını yeterince önemsemiyor 'inceldiği yerden kopsun' mantığıyla hareket ediyoruz. Bu çok gülünç bir düşünce. İnsan olarak ortalama 60-70 yıl olan ömrümüzü boş hevesler ile dolduruyor ve üzerimize düşen sorumlulukların farkına varmada sorunlar yaşıyoruz.
Fakat zaman aleyhimize işliyor..

'Ey iman edenler! Allah'tan korkun, herkes yarına ne hazırladığına bir baksın; Allah'tan sakının, çünkü Allah, işlediklerinizden haberdârdır.'(11)

Aklı başında bir müslüman, Kuranı Kerimi ve Rasulullah (sav)in tavsiyelerine inanarak ve onları anlayarak okursa görecektir ki Allah’a ve ahiret gününe inanan ve iyi işlerde yarışan insanlar için kabirde ve ahiret gününde büyük kolaylık vardır. Ama insan faydasız işlerinde inat eder varlığını borçlu olduğu Rabbine yönelmezse yalnızca kendine yazık etmiş olur.

Nitekim,öldüğü zaman dünyaya tekrar döndürülmek isteyen ruhlara yüce Allah (c.c) bunun olmayacağını bildirmiştir:

“Onlardan birine, ölüm geldiği zaman, Rabbim der, beni (dünyaya) geri döndürünüz ki, terkettiğim dünyada yararlı bir iş yapayım. Hayır bu onun söylediği (olmayacak) bir laftır.
Önlerinde ta dirilecekleri kıyamet gününe kadar, (geriye dönmelerine engel olan) bir berzah (geçit) vardır.” (116)


Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: 'Resülullah aleyhissalâtu vesselam buyurdular ki: 'Ölü kabre konulur. Salih kişi, kabrinde korkusuz ve endişesiz oturtulur. Sonra kendisine: 'Hangi dinde idin?' denilir. 'İslâm dinindeydim' der. 'Şu adam nedir?' denilir. 'O, Allah'ın Resülü Muhammed'dir, bize Allah indinden açık deliller getirdi, biz de onu tasdik ettik' der. Ona: 'Allah'ı gördün mü?' denilir. O: 'Allah'ı görmek hiç kimseye mümkün ve muvafık değildir' der. Bu safhadan sonra cehenneme doğru bir delik açılır. Oraya bakar, ateş alevlerinin birbirini kırıp yok etmeye çalıştığını görür. Kendisine: 'Allah'ın seni koruduğu ateşe bak!' denilir. Sonra ona cennet cihetinden bir delik açılır ve onun güzelliklerine ve içinde bulunan (nimet)lere bakar. Kendisine: 'İşte senin makamın!' denilir ve yine ona: 'Sen bunlar hususunda yakîn (kesin iman) sahibi idin. Bu iman üzere öldün, bu iman üzere yeniden diriltileceksin inşaallah!' denilir.

Bize düşen görev zamanımızı Yüce Yaratıcımızın uygun gördüğü şekilde geçirmek. Rasulullah (sav) ın davranışlarını kendi hayatımıza yaymak. Allah, kuluna verdiği nimetin eserini, belirtisini onun üzerinde görmekten hoşlanır. Helal olan her şeyden aşırıya kaçmamak suretiyle yararlanmak ve faydasız işlerden uzak durmak.
Unutulmamalıdır ki Allah adına yapılan her iş her davranış bize artı olarak dönmektedir .

'Her kim iyi amel getirirse, ona ondan daha hayırlısı vardır. Onlar o gün korkudan emindirler.'
NEML SÛRESİ (89)


İşte bu noktada, sizlere biraz yardımcı olacak düşüncesiyle sıradan bir günü iyi amel yönünden nasıl artıracağımızı söylemek istiyorum. İşte size birkaç maddelik öneriler:

1. Her işinize başlarken besmele getirmeyi alışkanlık haline getirin. “Besmelesiz yapılan bir iş eksiktir, bereketsizdir.”
2. Dışarıda tanıdıklarınıza günaydın demek yerine Selamun aleykum deyin. Çünkü '(Allahü teâlâya yemin ederim ki, iman etmedikçe Cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olamazsınız. Birbirinizi sevebilmenin yolu, aranızda selamlaşmayı yaymaktır.) [Tirmizi, İ.Ahmed]'
3. Çokca salavat getirin. Çünkü Resulüllah s.a.v. Efendimiz şöyle buyurdu:
“Ümmetimden biri bana bir salâvat okusa; kendisi içinon iyilik yazılır. Seyyiha hanesinden on kötülük imha edilir.”
4. Hergün (100 defa) mutlaka 'Subhanallahi ve bihamdihi' tesbihatına devam edin. Çünkü “Yeryüzünde bulunan insanlardan kim 'Subhanallahi ve bihamdihi' duasını okursa deniz köpüğü kadar günahı olsa da Allah cc affeder” buyurmuş Peygamberimiz (sav).
5.Güler yüzlü olmaya gayret edin. Çünkü mü'minin din kardeşine gülümsemesi sadaka vermesi gibidir.
6.* Resulullah (sav) şöyle buyurdu: 'Kim her gece Vakıa suresini okursa ona fakirlik gelmez. Müsebbihat'da, (Sebbeha veya Yüsebbihu ile başlayan surelerde) bir ayet vardır, (sevabca) bin ayete bedeldir.' Yani bizler akşam namazlarından sonra dört gözle beklediğimiz dizimizin 15 dakikasını Vakia Suresine ayırsak ecrini görüyorsunuz.
7. 'Yoldaki engelleyici taşı kaldırmak sadakadır sevaptır' Bakın mesela başkasının arabasının tekerleğine batmasın diye bir taş ya da cam kaldırıyorsunuz ve işte size sevap.
8. Gıybet dilin belasıdır. Kesinlikle kaçınmaya çalışın eğer böyle bir ortama girdiyseniz hemen terk etmeniz gerekir.
Yukarıda saydığım birkaç maddeyi yapmayı sürekli hale getirdiğinizde ve daha birçok iyi amelde bulunduğunuzda sizlere verilen sevapların farkına varmışsınızdır herhalde.

Burdaki amacım insanları bir nebze olsun ölümün yakınlığı hakkında bilinçlendirmek.. Allahın izniyle bunu başarmışımdır.
'ALLAH HAKKIYLA BİLENDİR GÖRENDİR.'




Bu yukarıda gördüğünüz şahıs Hollywood da bir zamanların efsane ismi Marilyn Monroe. Sağdaki foto görüldüğü gibi morgtayken çekilmiş.
Ben epeyce etkilenmiştim bu fotoğraftan.
Bazı şeylerin ibreti alem olmasına yardımcı olacağı düşüncesindeyim.. ş sema dan alıntı